Tocotronic – Kapitulation

Hoewel het album ‘Kapitulation’ al een tijdje uit is, binnenkort ook als live album, wil ik hem niet onbesproken laten. How come? Omdat ik in een Duitse auto over de Duitse Autobahn ben gesneld met deze fantastische muziek als soundtrack voor de Duitse nacht.

Vrijwel alle hippe mensen die naar hippe Britpop luisteren met hun hippe Ipod’s in hun hippe kleding reageren hetzelfde wanneer ze worden geconfronteerd worden met Duitstalige muziek; negatief en niet bereid om tenminste tien seconden te luisteren.

Mij is het al eens overkomen dat iemand mijn mp3-cd’tje gewoon een paar nummers verder ‘zapte’ terwijl ik reed. Ronduit a-sociaal natuurlijk en ik zapte gewoon weer terug. De sfeer was dusdanig verpest dat ik van de muziek niet meer kon genieten. Bij vlagen heb ik wel eens een hekel aan hippe mensen. bah.

Tocotronic is een hard werkende band. Bemind door menig Duitstalig Rock-liefhebber, onbemind door de onwetenden en bevooroordeelden. Na jaren platen uitbrengen zijn ze gekomen tot wat ik als hun hoogtepunt beschouw, Kapitulation. Het album luistert als een geheel, is subtiel en zeer uitgebalanceerd. De reden waarom ik de plaat met regelmaat luister is: hij is interresant! Er gebeurt van alles en toch ook niet, de plaat is bepaalt niet veelzijdig maar eentonig qua stijl. Want die stijl, die blijft ongewijzigd. Binnen de grenzen van die stijl echter blijft geen vierkante kilometer onbenut. Dat maakt het dusdanig compleet dat bij een keer intensief luisteren het gevoel blijft dat niet alles is gehoord. Reden om nogmaals te luisteren.

Ik vraag u, lieve lezer, niet direct te schrikken van de klanken van een taal die zich maar al te vaak leent goedkoop belachelijk te worden gemaakt. Gun uzelf de rijkdom aan muzikaliteit die u toekomt!

Luister Kapitulation en wordt beloont met bijvoorbeeld “Explosion”, slotnummer van dit album. “Kannst du für deine Augen die Explosionen sehen (…)?” En ja, die explosies die gaat u zien!

zie ook: www.tocotronic.de

1 Comment

  1. Kobus!

    Jij gaat ook op stage hoorde ik hier van Chemel op mijn stage.
    Ik hou je in de gaten!

Comments are closed.